Hvordan kan jeg mestre?
Mestring er et mye brukt begrep i moderne psykologi som generelt viser til det at en person håndterer oppgaver og utfordringer som vedkommende møter i livsløpet. Det kan dreie seg om konkrete oppgaver som krever kompetanse og ferdigheter (for eksempel klare en eksamen) eller mer omfattende utfordringer (håndtere skilsmisse, alvorlig sykdom og vedvarende stress). Kilde: Store Norske Leksikon – Frode Svartdal (UIT Norges arktiske universitet)
Uansett hva du ønsker å mestre i ditt liv, så kan mestring oppnås ved å nyttiggjøre seg av :
– Kunnskap om hva du står overfor, og hva du trenger å gjøre Hva er problemet? Hva trenger jeg å endre? Hva trenger jeg å gjøre?
– Dine ressurser og verktøy Hva har jeg lært om dette? Hva kan jeg allerede? Hvem/hva trenger jeg i tillegg?
– Dine egne drivkrefter Hvilke egenskaper har jeg allerede i meg som kan støtte meg nå? Hva er jeg allerede god på?
Drivkrefter driver oss enten MOT noe eller FRA noe. De holder oss TILBAKE eller tar oss FRAMOVER. Drivkrefter former de valg vi tar, og de handlingene vi gjør.
Eksempler på ressurser og drivkrefter som kan føre til mestring er:
Mestringstro – Tro på egne evner og ressurser og en positiv forventning til mestring av oppgaven som ligger foran
Emosjonell regulering – Evnen til å tilpasse emosjonelle reaksjoner til situasjoner og/eller gjennomføre passende endringer.
Aktiv problemløsning – Kunne analysere en utfordring og lage konkrete handlingsplaner for løsning, fremfor å drukne i passiv grubling
Endringsevne – Tilnærmer seg uforutsette situasjoner med pågangsmot og handlekraft
Utholdenhet – Hvis du vil bli god i noe, så må du først oppføre deg som den du vil bli. Altså gjøre det du trenger helt til du blir god. Med andre ord, øve øve øve. Repetisjon er det samme som øving, og det vi gjør mye av blir vi gode på. “First you do it, then you become it”
Det tar 21-90 dager å lage nye vaner. Å grave nye nevrologiske spor i hjernen. “Repetition is the mother of all learning”
Leave a Reply