Hvordan kan jeg mestre?

Mestring er et mye brukt begrep i moderne psykologi som generelt viser til det at en person håndterer oppgaver og utfordringer som vedkommende møter i livsløpet. Det kan dreie seg om konkrete oppgaver som krever kompetanse og ferdigheter (for eksempel klare en eksamen) eller mer omfattende utfordringer (håndtere skilsmisse, alvorlig sykdom og vedvarende stress). Kilde: Store Norske Leksikon – Frode Svartdal (UIT Norges arktiske universitet)

Uansett hva du ønsker å mestre i ditt liv, så kan mestring oppnås ved å nyttiggjøre seg av :

– Kunnskap om hva du står overfor, og hva du trenger å gjøre Hva er problemet? Hva trenger jeg å endre? Hva trenger jeg å gjøre?

– Dine ressurser og verktøy Hva har jeg lært om dette? Hva kan jeg allerede? Hvem/hva trenger jeg i tillegg?

– Dine egne drivkrefter Hvilke egenskaper har jeg allerede i meg som kan støtte meg nå? Hva er jeg allerede god på?

Drivkrefter driver oss enten MOT noe eller FRA noe. De holder oss TILBAKE eller tar oss FRAMOVER. Drivkrefter former de valg vi tar, og de handlingene vi gjør.

Eksempler på ressurser og drivkrefter som kan føre til mestring er:

Mestringstro – Tro på egne evner og ressurser og en positiv forventning til mestring av oppgaven som ligger foran

Emosjonell regulering – Evnen til å tilpasse emosjonelle reaksjoner til situasjoner og/eller gjennomføre passende endringer.

Aktiv problemløsning – Kunne analysere en utfordring og lage konkrete handlingsplaner for løsning, fremfor å drukne i passiv grubling

Endringsevne – Tilnærmer seg uforutsette situasjoner med pågangsmot og handlekraft

Utholdenhet – Hvis du vil bli god i noe, så må du først oppføre deg som den du vil bli. Altså gjøre det du trenger helt til du blir god. Med andre ord, øve øve øve. Repetisjon er det samme som øving, og det vi gjør mye av blir vi gode på. “First you do it, then you become it”

Det tar 21-90 dager å lage nye vaner. Å grave nye nevrologiske spor i hjernen. “Repetition is the mother of all learning”

 

Mestrings-strategier er det motsatte av unngåelse- og sikkerhets-strategier.
Unngåelse kan bety å unngå situasjoner hvor vi kan bli utfordret på våre evner og utsatt for ubehagelige følelser.
Sikkerhetsstrategier kan være å gjøre handlinger og tenke på en måte som holder oss i komfortsonen.
Unngåelse- og sikkerhets-strategier er drivkrefter som holder oss FRA ubehag.
Nyttige bærekraftige strategier og utholdenhet er det som fører oss til målet.
I coaching så finner vi sammen frem til de strategiene som tar deg helt frem til mål. Ved å ta dine egne krefter og potensiale inn i ligningen så vil dine strategier bli skreddersydd til deg og det du kan håndtere. Dette blir til bærekraftige mestrings-strategier som vil holde helt til mål.
Hva gir deg nok energi til å gjøre det du er redd for ?
For å skape endring og oppnå mestring så må vi noen ganger kjenne på et midlertidig ubehag.  Vi må ut av den berømt komfortsonen.
Dersom vi ikke tar initiativ til å gjøre noe vi egentlig ønsker, så er det fordi vi på et eller annet plan forbinder mer ubehag enn tilfredstillelse ved å handle.
Hvis vi opplever ubehag i en situasjon, men ikke gjør et forsøk på å forandre den så er det fordi vi ikke har nådd smertegrensen ennå og opplever mer tilfredshet ved å være der vi er.
Når vi må ut av komfortsonen så kjennes det. Det er ofte lett å velge bort det ubehagelige. Det er også naturlig når ubehaget blir kraftig nok. Likevel må vi være klar over at vi blir da frarøvet en gyllen mulighet til en like intens følelse på den positive skalaen: Tilfredstillelsen når man klarte det man hadde bestemt seg for.
Dersom vi er villige til å gå igjennom et kort ubehag for å nå langsiktige mål, så vil vi kunne høste fruktene og nyte følelsen av mestring.
Lykke til med ditt mestrings-prosjekt!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *